Ademtherapie

Wat is ademtherapie?

Het woord zegt het al: ademtherapie, ook wel rebirthing genoemd, is een therapeutische manier van ademen.

Tijdens een rebirthingsessie wordt intensief en ontspannen geademd, waarbij de inademing en uitademing op elkaar volgen zonder dat er pauzes zijn. Deze manier van ademen heeft als effect dat je in contact komt met je onderbewuste. Het onderbewuste is als het ware een verzamelplaats van alle onverwerkte gebeurtenissen, emoties en gevoelens. Dit archief werkt als een geheugen, zodat we ons verleden, met alles wat daarin is gebeurd, steeds met ons meedragen. Wat daarin is opgeborgen is vaak de oorzaak van emotionele conflicten, want wat er leeft in het onderbewustzijn is bepalend voor de geestelijke en lichamelijke kwaliteit van ons leven.

Wat gebeurt er tijdens een rebirthing?

Je ontspant en haalt dieper adem dan normaal. Je aandacht is bij je lichaam en je ademhaling. Door dieper te ademen voeg je meer zuurstof, meer energie toe aan je lichaamssysteem. Daardoor wordt de doorstroming gestimuleerd en worden afvalstoffen opgeruimd.

Wat is het effect?

Tijdens rebirthing kunnen onverwerkt verdriet, verborgen pijn of angst en schokkende levenservaringen worden verwerkt en geïntegreerd in je leven.
Rebirthing kan ook het contact herstellen met zelfvertrouwen en levensvreugde. Het heeft een reinigende en ontspannende werking. Het ademen werkt bevrijdend. Doordat je oude pijn opruimt en door het ademen contact maakt met je innerlijke kern, kun je je herboren voelen. Vandaar ook de term ‘hergeboorte’.

Wanneer rebirthing?

Rebirthing is vooral aan te bevelen bij:

  • Depressie
  • Traumaverwerking
  • Hyperventilatie
  • Stress en slapeloosheid.