EMDR

EMDR is een vorm van therapie die ontwikkeld is voor mensen die last hebben van de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis.
De naam ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’ is ontleend aan de oogbewegingen van de cliënt. Deze wordt gevraagd om met de ogen de hand van de therapeut te volgen die zich heen en weer beweegt. Tegenwoordig wordt deze beweging vaak vervangen door klikgeluidjes, die door ‘n koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden. De ‘hersenprocessen’ die daardoor op gang gebracht worden, zorgen voor verwerking van de traumatische gebeurtenis.

Klachten

Zoals je lichaam in staat is een verwonding te genezen, zo kunnen je hersenen akelige gebeurtenissen verwerken. Soms lukt dit niet op eigen kracht en blijft iemand last houden van de gevolgen van ‘n ingrijpende gebeurtenis. Men kan de herinnering niet loslaten en beelden kunnen telkens terugkomen (ook in nachtmerries). De herinnering blijft nare emoties oproepen, zoals angst, verdriet of walging. Ook gevoelens van schaamte, schuld en boosheid kunnen daarbij horen. Het kan ook zijn dat vermijdingsgedrag een rol speelt.

Resultaat

EMDR is in al die gevallen een gerichte behandelmethode die helpt het herstel weer op gang te brengen. Daardoor verminderen of verdwijnen de klachten.
Inmiddels heeft veelvuldig onderzoek de effectiviteit van EMDR ruimschoots bewezen.

Meer informatie over de werking en de procedure van EMDR kunt u vinden op de website (zie pagina ‘links’).