Hypnotherapie en de overgang

Voor veel vrouwen is de overgang een lastige periode. Er kan sprake zijn van lichamelijke klachten (waarvan de zgn. ‘opvliegers’ en nachtelijk transpireren wel de bekendste zijn). Zeker ook psychisch is het een periode die als nogal ingrijpend kan worden ervaren. Vaak is er van alles aan de hand, wat niet direct met de overgang in verband wordt gebracht, terwijl dit wel degelijk een rol speelt.

Wat is de overgang?

Met de term menopauze of overgang wordt wordt meestal een verandering in het leven van een vrouw aangeduid. Het is echter ook de overgang naar een andere levensfase. Het is juist dit laatste waar vrouwen, vaak onbewust, mee kunnen worstelen.
Kinderen zijn of gaan het huis uit, ‘later als ik groot ben’ is definitief voorbij en je vraagt jezelf af of ‘dit het is’. Het besef dat je ouder wordt en dat er inmiddels minder toekomst vóór je ligt dan leven wat je achter je hebt, dringt zich meer en meer op.

Waar sta ik?

Wellicht vraag je jezelf af:

  • hoe ziet mijn leven eruit?
  • hoe kijk ik terug op wat er achter me ligt?
  • hoe kijk ik naar de toekomst?
  • wat wil ik (nog) met de rest van mijn leven?
  • in hoeverre ben ik gelukkig met mijn leven?
  • zijn er dingen die ik wil veranderen?

Wat doe ik?

Wanneer je het gevoel hebt hierin wel wat ondersteuning te kunnen gebruiken, is hypnotherapie een goede manier om helderheid en inzicht te verkrijgen.
Om daadwerkelijk minder last te hebben van ‘opvliegers’ werkt hypnose goed. Door middel van visualisaties krijg je handvatten om de lichamelijke klachten te verminderen.
Bach bloesemremedies werken op de gemoedstoestand en ondersteunen het proces op subtiele wijze.
Verder krijg je handreikingen om op een andere manier met deze periode om te gaan. Ook dat kan klachten verminderen en een omslag betekenen om met nieuwe levensenergie zin in je leven te hebben!