Stervensbegeleiding

De dood is de enige zekerheid die we in het leven hebben, wordt wel gezegd. Toch is de gedachte daaraan iets wat veel mensen voor zich uit schuiven.
We weten dat we op een gegeven moment zullen overlijden, we denken er echter liever niet aan. Wanneer je het bericht krijgt ernstig ziek te zijn en niet lang meer te leven hebt, gaat de wereld op zijn kop. Alles waar je zekerheid aan ontleende, wat vertrouwd was, lijkt verdwenen te zijn. Je kunt je angstig voelen en eenzaam. Het kan ook zijn dat je boos bent. Er komt zoveel op je af, dat je wellicht niet weet waar je een anker, een wijkplaats kunt vinden, in de storm die je leven is geworden. Het is dan fijn als er iemand is bij wie je terecht kunt met alles wat je bezighoudt. Iemand die naar je luistert, die stil kan zijn als dat nodig is en die je bij de hand kan nemen in de wirwar van gevoelens, waarin je je verstrikt kunt voelen.
Om goed dood te kunnen gaan, is het noodzakelijk om je zaken af te handelen, om je geest niet te vertroebelen met rafels, onafgemaakte draadjes in het borduurwerk van je leven. Het kan fijn zijn als iemand daarin met je meedenkt.

Het stervensproces en hypnotherapie
Telkens als we in ons leven verlies lijden sterven we een beetje. Al het verlies dat we in ons leven zouden kunnen lijden wordt in het stervensproces samengebundeld tot één groot verlies. Dat is bijna niet te doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen boos zijn of in verwarring raken.

Het stervensproces begint op het moment dat je tot het bewustzijn komt dat je niet lang meer te leven hebt. De vertrouwde wereld wordt steeds minder belangrijk. De wereld wordt steeds kleiner. De buitenste lagen van de cirkel zullen minder belangrijk worden: het werk, oppervlakkige relaties en misschien het verenigingsleven. Dan blijven goede vrienden over, familie en het eigen gezin. Niet alleen nemen de fysieke krachten en mogelijkheden af, ook het bewustzijn verandert.

Sterven wil zeggen dat je met je bewustzijn van de fysieke in de fijnstoffelijke wereld (het astrale) overstapt. De lichamelijke vermogens nemen af, waardoor het bewustzijn steeds minder aan het fysieke blijft plakken. In dat proces kan hypnotherapie op een aantal manieren betekenis hebben, bijv. door ontspanningsoefeningen, pijnbestrijding en visualisaties.